Les persones provinents del món de l'educació que promovem la Xarxa Educació i Memòria volem convidar-vos a participar en un projecte emocionant i necessari.

Com sabeu, la nova LOMLOE establix que es recollirà el coneixement de la història de la democràcia a Espanya des dels seus orígens a l'actualitat i la seua contribució a l'enfortiment dels principis i valors democràtics definits en la Constitució espanyola (LOMLOE, Disposició addicional 41a).

Per la seua banda, la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per la convivènciade la Comunitat Valenciana establix, al seu article 33, que la Conselleria d'Educació inclourà la memòria democràtica en el currículum de l'educació primària, de l'educació secundària obligatòria, del batxillerat i de l'educació permanent de persones adultes, i promourà els ensenyaments democràtics i de defensa dels drets humans continguts en les gestes col·lectives i individuals que les persones antifranquistes van exercir en la seua lluita contra la dictadura, basant-se en la investigació científica.

La conseqüència de tot açò és, evidentment, que a l'imperatiu ètic de reconèixer, valorar i transmetre la nostra història democràtica s'afegix la necessitat d'incorporar-la al currículum i al nostre quefer educatiu, de manera quotidiana i transversal. No cal insistir en la importància d'aquesta tasca quan a diari observem -dins i fora de les aules- com prosperen les actituds autoritàries, masclistes, racistes i fins i tot obertament feixistes a les que nosaltres, com a docents i, per tant, representants dels valors de la cultura, la ciència, la llibertat i el progrés col·lectiu, tenim la responsabilitat de respondre sense cap vacil·lació. I tampoc se'ns escapa la necessitat de fer front de manera col·lectiva i col·laborativa, unint forces entre diferents espais cívics, a un repte professional i social de tal magnitud. És per això que, amb l'impuls i el suport del moviment memorialista valencià integrat a la CAMDE-PV, hem optat per dotar-nos d'un instrument amb què fer-nos càrrec d'aquest treball tan important i estimulant: la Xarxa Educació i Memòria a la que hui us convidem a unir-vos.

Què vos ofereix la XEiM?

  • Col·laboració entre docents, centres, institucions...
  • Informació sobre activitats, actes públics, trobades, legislació... al voltant de la memòria històrica i el drets humans. Podeu seguir-nos mitjançant el nostre bloc i Twitter.
  • Recursos didàctics, publicacions i formació.
  • Intercanvis d'experiències.
  • Contacte amb associacions per la memòria democràtica.

Com podeu participar a la XEiM?

Proposeu al vostre claustre l'adhesió a la Xarxa, per tal d'ajuntar esforços i afavorir la presència de la memòria democràtica a l'educació. Descarregueu la documentació, ompliu-la i envieu-nos-la a xarxaeducacioimemoria@gmail.com

Considerem que treballar la memòria democràtica i el drets humans és una tasca interdisciplinar i on la cooperació entre docents és fonamental, així que no dubteu a contactar-nos també si esteu interessats en crear un grup de treball al vostre centre, o fins i tot si voleu començar a treballar amb nosaltres de manera individual.

Moltes gràcies per la vostra atenció i col·laboració.

 

Xarxa Educació i Memòria

xarxa-eim.blogspot.com

xarxaeducacioimemoria@gmail.com

@XEIM_PV