El dimarts dia 27 es va presentar simultàniament a Castelló, València i Alacant la Xarxa Educació i Memòria (XEIM). Es tracta de la primera iniciativa d’estes característiques per incorporar la memòria democràtica a l’àmbit educatiu d’una forma estructurada i participativa. El projecte té com a objectiu arribar a l’educació primària, la ESO i el batxillerat, així com als cicles formatius, la universitat i la formació d'adults.

València

A València, el Centre el Carme de Cultura Contemporània ha acollit la presentació de la XEiM davant d’un nombrós públicassistent. L’acte central ha sigut la taula redona en què han participat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, el president i vice-president de CAMDE-PV, Àngel González i Luis Botello respectivament,  la professora i escriptora Carmen Agulló, experta en la repressió del professorat durant el franquisme, i Teresa Llopis, professora i presidenta de la Fossa 100 de Paterna. 

Han destacat, així mateix, les intervencions de les alumnes descendents de víctimes del franquisme, Palmira i Sara Ros Flores, i la estudiant d’Història de la UV, Esther Cerveró. L’acte ha comptat amb la música del cantautor valencià Pau Alabajos que ha interpretat Fosses del silenci, La pell de brau XLVI, de Salvador Espriu, Mar de marbre i, finalment, M’aclame a tu, en la versió d’Ovidi Montllor.

Castelló

A Castelló, la presentació s’ha celebrat a l’emblemàtic IES Francesc Ribalta i ha obert l’acte el seu director José Luís Lorenz. En la taula han participat Montserrat Ferrer, del GRMHC, Elena Aris, directora del Cefire de Castelló i Fernando Peña, historiador i professor de l’IES Bovalar. Tot seguit, el professor Víctor Vilanova ha pronunciat una conferència amb el títol “El model educatiu de la II República i la repressió dels mestres republicans a les comarques de Castelló”.

La cloenda ha estat dedicada als últims afusellats del franquisme, coincidint amb l’aniversari dels luctuosos crims del 1975, amb la lectura d’uns poemes que Vicent Andrés Estellés va escriure en homenatge a tots ells.

Alacant

Finalment, a Alacant, la presentació s’ha celebrat a la Seu Universitària de la Ciutat d’Alacant, en un acte en què han participat la Secretària Autonòmica de Qualitat Democràtica, Toñi Serna, i el Director General de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, el professor Sergi Sanchiz, membre del comité promotor de XEiM, el Doctor en Història Francisco Moreno Sáez, un destacat expert  en la història del segle XX a Alacant i la seua província, i el professor Alejandro Barber, president també del Fòrum per la Memòria Història i Democràtica de Cocentaina.  L’acte, que ha estat conduit pel professor Daniel Simón, ha finalitzat amb un col·loqui en què s’ha destacat la importància de l’educació en valors democràtics.

La XEIM, que ja ha posat a l’abast de tothom materials didàctics i altres recursos educatius al bloc https://xarxa-eim.blogspot.com/,  pretén promoure la LOMLOE, en el seu apartat dedicat a fomentar l'educació en la Memòria Democràtica a Espanya, així com en l'aplicació en el mateix sentit de la llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana. L’objectiu que s’han marcat els impulsors de la xarxa passa per afavorir un ensenyament crític de la història recent i la construcció de la memòria democràtica des de les aules.  Per a això pretén impulsar i potenciar la col·laboració entre docents i centres, facilitar recursos didàctics, publicacions i formació en Memòria Democràtica i Drets Humans. Així mateix, XEIM busca poder intercanviar experiències i establir un contacte fluït entre les associacions memorialistes i els centres educatius.