Este és un viatge periodístic en busca de la veritat, de la memòria, de fer per parlar en veu alta, de tota eixa part de la nostra història que va quedar oblidada durant tants anys. La difusió de la memòria democràtica n'és l'objectiu, i per a aconseguir-lo parlarem de llocs. Perquè els llocs es queden, perduren com a testimonis del que va passar entre els seus murs, dins de les seues reixes, envoltats de paratges singulars, en les seues coordenades geogràfiques. Diferents espais, una dotzena, seran protagonistes d’este serial. Tots ben prop de nosaltres, tots de dalt a baix de la Comunitat Valenciana. Alguns més coneguts; altres, no tant… Ens serviran, clar, per a parlar de les persones, per a recordar les víctimes i els herois, molts amagats davall d’un silenci que dura ja massa.

El mur d’afusellaments de Paterna i les fosses del seu cementeri, els bombardejos i els afusellaments de Castelló, l’atac al mercat d’Alacant, la línia XYZ, els xiquets de la guerra que s’instal·laren en la seguretat de la rereguarda en els horts de Picanya. També dels penals, d’hòmens i dones, d’espais i llocs que cal rememorar, que cal dir en veu alta qui foren els seus protagonistes.

I com ho contarem: primer, a través d’un podcast. Amb accés per ones de ràdio, però també per web, i per xarxes socials. Un reportatge sonor, amb tots els testimonis, amb una narració acompanyada dels sons originals, donant molta importància a la banda sonora…

Des de l’inici amb la sintonia que sona en tota la sèrie, que és esta versió del Bella ciao en valencià, interpretada i gravada especialment per Els llocs de la memòria per Andreu Valor i el Cor de l’Eliana amb el seu director Nelo Juste, i amb la col·laboració dels músics Blai A. Vañó i d’Hèctor Tirado. Tot un clàssic de la resistència, que narra la lluita dels partisans italians contra el nazisme, actualitzat.

I també amb una versió multimèdia per a cada capítol, a la qual es pot accedir per web o xarxes, en què s'aportarà a la narració tant sons com imatges i galeries, amb il·lustracions, gravacions de dron i de càmeres immersives de 360 graus. Amb documents històrics, amb qualsevol recurs que puga servir per a complementar la història que volem contar.

>> Font i accés a la sèrie