Les Missions de la Memòria Democràtica pretenen portar el coneixement de la història democràtica recent a tots els nostres centres educatius i ciutadania en general. Així doncs, es tracta d'establir línies de col·laboració entre les administracions públiques, institucions educatives (universitats, escoles, instituts de secundària), organitzacions memorialistes, sindicats, entitats dedicades a la defensa dels drets humans, etc., per tal d’arribar així al màxim de gent possible: a la societat.  

Per a la Memòria històrica-democràtica, el coneixement científic i crític de la història és molt útil perquè les generacions del present l’estudien i traguen conclusions per a construir una societat millor.

El coneixement crític del passat és una advertència del que pot tornar a ocórrer, encara que no siga de la mateixa manera.

Podeu trobar-ne tota la informació i inscriure el vostre centre ací.

Quins són els períodes que cal estudiar en el segle XX?

En tota Europa, estem parlant de l’època de les catàstrofes, una referència establerta per Eric Hobsbawm en relació al període comprés entre 1914 i 1945, on destaca l’Holocaust, amb l’extermini industrial d’un poble sencer portat a terme pel nazisme. Aquest fet també acabà afectant uns milers de republicans espanyols i també valencians que acabaren (per decisió de Franco) en els camps d’extermini.

El cas espanyol

L’establiment de la II República, el 1931, representava el primer intent de construcció d’un estat democràtic en el segle XX a Espanya. El 1936, el colp militar, amb la col·laboració de determinats grups socials i polítics d’extrema dreta, i recolzats, més tard, pel feixisme internacional, desembocà en una cruenta guerra i l’establiment d’un règim dictatorial, el franquisme. Després de la derrota del feixisme en 1945, la dictadura franquista va sobreviure fins a 1975 i la transició a la democràcia es va construir sobre l’aparell de l’Estat franquista, evitant/oblidant la tasca dels diferents grups antifranquistes.

Què és la Memòria Democràtica?

Segons Marc Baldó, la Memòria Democràtica és una construcció política que atorga una identitat a un co_ectiu humà però a diferència de les que construeixen les dictadures, aquest és un programa, una construcció oberta en la qual participen els poders públics (autoritats educatives), la societat civil (entitats memorialistes, centres educatius i culturals) i el treball dels investigadors.

Aquest programa es vincula a la restitució i promoció de valors com la llibertat, la igualtat i pretén respondre a la voluntat de compartir la reflexió crítica d’uns esdeveniments que van suposar una violació dels drets humans.

Per tant, que necessitem?

Segons Julian Casanova, es tracta d’explicar la història, no d’enfrontar la memòria d’uns contra la dels altres, i que la propaganda i les falsificacions i les declaracions polítiques no substituisquen al coneixement raonat i l’anàlisi històric. La polarització actual entre els revisionistes i d’altres publicistes i les entitats memorialistes demostra que malgrat els avanços de molts investigadors i investigadores hi ha una carència a l’hora de portar aquesta qüestió a l’escola.

>> + info