Per si és del vostre interés, ací trobareu la “Guia didàctica sobre l’exili republicà al nord d’àfrica a partir del documental L’últim tren de Bouarfa”, que han elaborat Alba Maria Boix Vicente, Carlos Fuertes Muñoz i Néstor Banderas Navarro, i que ha sigut impulsada per la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, amb el suport de la Xarxa Educació i Memòria i l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València. 
 
El documental L’últim tren de Bouarfa, amb una durada de 28 minuts ideal per a l’aula, narra el viatge d’una família de Banyeres de Mariola en el 2013 a les profunditats del desert del Marroc per exhumar les restes del seu avi, mort el 1940, i repatriar-lo. Vicente Mataix Ferre, passatger 416 del Stanbrook, es va exiliar al Nord d’Àfrica i va córrer el destí de la major part dels 12 mil republicans que van buscar refugi a Algèria, Marroc i Tunísia: els camps de treball forçat en règim de semi-esclavitud construint una quimera colonial del govern de Vichy coneguda com el tren Transsaharià.
 
La guia didàctica ofereix un conjunt divers i flexible d'activitats i fonts per tal de treballar en l'aula una vessant de l’exili habitualment absent o mostrat de forma superficial pels manuals escolars. Amb activitats prèvies i posteriors al visionat del documental, permet dur a terme un treball exhaustiu del mateix i anar més enllà, reflexionant més globalment entorn a l'exili al nord d'Àfrica, l’exili republicà en general, la repressió franquista i les polítiques de memòria a Espanya.