Després l'interés que ha despertat l'estrena a Alacant i València, la CAMDE-PV ha publicat a Youtube el documental L'últim tren de Bouarfa, sobre l'exili republicà al nord d'Àfrica.

L’últim tren de Bouarfa narra el viatge d’una família de Banyeres de Mariola, el 2013, a les profunditats del desert del Marroc per exhumar les restes del seu avi, mort el 1940, i repatriar-lo. Vicente Mataix Ferre, passatger 416 del Stanbrook, es va exiliar al nord d’Àfrica i va córrer el destí de la major part dels dotze mil republicans que van buscar refugi a Algèria, Marroc i Tunísia: els camps de treball  forçat, en règim de semi-esclavitud, construint una quimera colonial del govern de Vichy coneguda com el Transsaharià.

Cal agrair sincerament l'ajuda de l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant, de Juan Martínez Leal, de Victòria Fernández i d'Eliane Ortega, sense oblidar la gran labor d'Arantza Torrecillas, dona de Josep Vañó i nora de María, que ha treballat intensament sempre des d'un discret plànol. Han sigut moltes les persones que s'han involucrat en el projecte durant aquests mesos, i per això volem donar, amb la CAMDE-PV, les més sinceres gràcies a totes i a tots.

Mentrestant, l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la UV prepara ja una guia didàctica que molt prompte estarà al vostre abast ací mateix.

>> Font de la informació: CAMDE-PV.