Alguns rastregen les històries dels seus avantpassats des de la guerra civil, passant pels camps de refugiats francesos, fins als camps d’extermini de Hitler. D’altres aprofiten per reflexionar al voltant de la condició humana: la dignitat de la persona, la llibertat, el respecte, l’expressió del Mal i la tossuda recerca del Bé, de la bellesa i de la justícia. Hi ha qui impulsa al seu poble la construcció de monuments en record de les víctimes. O qui col·loca Stolpersteine, humils pedres contra l’oblit, prop de la
que fóra la casa dels deportats.

Nosaltres, com que se’ns dóna bé la música, fem concerts commemoratius on interpretem peces relacionades amb l’Holocaust i la deportació. L’alumnat participa de concursos anuals de relats i fotografies, redacta importants treballs de recerca i viatja als camps, per després explicar-ho en documentals. L’objectiu sempre és el mateix, estudiar el passat amb els ulls mirant cap al futur.

Des de Mauthausen, des de Buchenwald, des de Ravensbrück, des de Sachsenhausen, des de Dachau o des d’Auschwitz; les víctimes i els supervivents ens expliquen que tot va començar de la mà de la intolerància i el discurs de l’odi. I amb el beneplàcit de la neutralitat i la no-intervenció.

El racisme, la xenofòbia, l’homofòbia o el masclisme; que avui, com ahir, trauen el cap a cada racó; poden reclamar la paternitat d’aquella barbàrie. Els camps d’extermini i les cambres de gas no van ser l’obra personal d’un boig. Calen milions de complicitats i indiferències per construir l’infern. I només la tasca pacient de l’educació, la cultura, la tolerància i el compromís poden derrotar la ignorància que engendra el feixisme.

Ací podeu conéixer el projecte Músiques de l'Holocaust de memòria i prevenció del feixisme de l'IES Andreu Sempere d'Alcoi (Alacant).

A més, en març de 2022 un grup d'alumnes de 1r de Batxillerat va gaudir d’una experiència inoblidable seguint les petjades dels exiliats republicans, des de la Jonquera fins a Rivesaltes, gràcies a una mobilitat d'alumnes i personal d'Educació Escolar (Número de projecte: 2021-1-ES01-KA121-SCH-000005789).

>> El 10 de desembre de 2021, l’IES Andreu Sempere d’Alcoi va acollir la III Trobada de Joves de la Xarxa "Mai més", de Memòria i Prevenció del Feixisme, en el marc de la qual es va inaugurar un espai en memòria dels deportats alcoians.