Les companyes i companys de l'IES Bellaguarda d'Altea ens han fet arribar aquesta explicació i recursos de la Setmana de la Memòria Democràtica i dels Drets Humans que van organitzar el curs passat, i que podem utilitzar com a inspiració per a començar a treballar aquest tema en el nostre centre. 

Al Bellaguarda, cada docent de Geografia i Història tenia una activitat a fer en els seus grups, de manera que, com a mínim durant unes poques sessions, tots treballaren algun aspecte relacionat amb aquest tema. A més, van utilitzar l'exposició La fi de la Guerra Civil a Alacant. Exili i repressió, de la Universitat d'Alacant, per a passar un qüestionari per al primer cicle de l'ESO i un altre per al segon cicle d'ESO i BAT. 

Pel que fa a les activitats amb els grups, a 4t d'ESO van fer una dinàmica consistent a classificar l'alumnat com si foren presos d'un camp de concentració amb els triangles i fer un treball al voltant d'aquest tema. A més a més, van fer el recorregut que van anomenar "Alacant en guerra" i, per últim, van treballar novel·les gràfiques relacionades amb la memòria democràtica i drets humans, a partir de les quals elaboraren uns videocomentaris. Per la seua banda, l'alumnat de 2n de Batxillerat va fer un recorregut pels vestigis i llocs emblemàtics de la València capital de la Segona República. Durant tot aquest temps, els timbres dels canvis de classe ampliaven l'aspecte sensorial de la memòria. 

Enguany, davant la bona acollida que va tindre la Setmana, l'ampliaran amb un projecte sobre els camps de concentració arreu d'Europa on inclouran l'estudi dels represaliats d'Altea. En aquest punt, l'alumnat que cursa Batxibac estudiarà els camps d'internament francesos i l'exili a França, mentre que el de FPB ajudarà a muntar una exposició al voltant d'aquest tema. A banda del treball sobre la democràcia a 1r de l'ESO, a partir de l'elecció del delegat/ada de la classe i de l'elaboració d'una constitució del grup, organitzaran conferències per a Batxillerat i continuaran amb la ruta per València. A més a més, nous departaments van afegint-se a la faena, en el sentit interdisciplinar que volem promoure des de la XEiM: Valencià, Educació Plàstica, Castellà... I, per la seua banda, les tutories dispondran d'una presentació i enllaços com a suport per a introduir el tema. 

Esperem que el material us siga d'utilitat. Moltes gràcies a Mireia i a tot l'equip! 

>> Accés a la carpeta amb els recursos de l'IES Bellaguarda